Tévhitek és tények a mellrákról

Tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

A mellrákkal kapcsolatban mára már rengeteg információval rendelkezik az orvostudomány, ezek pedig segítenek egy sor kérdés egyértelmű megválaszolásában. Az alábbiakban ezekről olvashatsz a teljesség igénye nélkül, hogy megkülönböztethesd a tényeket a tévhitektől.

Tévhit

Aki melltartót hord, annál nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának.28,29

Tény

Nincs olyan meggyőző tudományos vagy klinikai bizonyíték, amely alátámasztaná ezt az állítást. Egy több, mint 1500 nő körében végzett vizsgálat is azt támasztotta alá, hogy nincs összefüggés a melltartóviselés és a mellrák fokozott kockázata között a leggyakoribb mellrák szövettani típusokat vizsgálva.

Tévhit

Férfiakban nem alakulhat ki mellrák.17,30,31

Tény

A melldaganattal diagnosztizáltak alig egy százaléka férfi, de ez is azt mutatja, hogy náluk is kialakulhat ez a tumor. Esetükben a megnövekedett ösztrogénszint lehet a legnagyobb rizikófaktor. Ennek hátterében állhat például az úgynevezett Klinefelter-szindróma, mely genetikai eltérés miatt alakul ki. A megnövekedett ösztrogénszint és a sugárzásnak való kitettség növelheti a kockázatot. A korosztály szempontjából elsősorban az idősebbek, a 60-70 éves férfiak lehetnek érintettek, ugyanakkor a 40-es korosztályban is előfordulhat mellrák. A férfiaknál nincs népegészségügyi szűrőprogram erre a ráktípusra. Később, előrehaladottabb állapotban kerülhetnek orvoshoz, ezért is lehetnek rosszabbak a gyógyulási kilátásaik. A diagnosztikai, sebészi, sugárterápiás ellátásuk, valamint a terápiás elvek közel hasonlóak lehetnek a női emlődaganatoknál alkalmazottakkal.

Tévhit

A mammográfia nagy sugárterhelést jelent.5,13,14,19

Tény

A mammográfia tudományosan alátámasztottan alkalmas a mellrák szűrésére. A mellek egészségügyi szakember által végzett tapintásos vizsgálatával kiegészítve alkalmas a mellrák miatti halálozás kockázatának csökkentésére. A mammográfia sugárterhelése alacsony. A mammográfiás felvétel előkészítésekor végzett úgynevezett emlő kompresszió (a mellek összenyomása) miatt jobban látszódhat a mell szöveti szerkezete, és az esetleges, figyelmet érdemlő kóros elváltozás, valamint a mellet ért sugárterhelés is lecsökkenthető ezáltal. Egy tanulmány szerint 34 éven keresztül rendszeresen ismételt mammográfia (40-55 éves kor között évente, 56-74 éves kor között kétévente) következtében 1000 nőnél csupán 1, sugárzás okozta emlőrák keletkezhet. Ezzel szemben a hazai statisztika alapján a nők esélye a mellrákra 1:8. Tehát a sugárzás okozta daganat esélye közel százszor kisebb, mint a nem sugárzás okozta mellráké. Itt ki kell emelnünk, hogy a mammográfiás szűrés által a korai felfedezésnek köszönhetően a mellrák halálozása közel 30 százalékkal is csökkenthető.