Ismerd meg a mellrák lehetséges tüneteit!1,13,15

Ismerd meg a mellrák lehetséges tüneteit

Az egyik legfontosabb dolog, amit magadért megtehetsz, hogy rendszeresen átvizsgálod a melleidet, és ha bármilyen elváltozást, fájdalmat, szokatlan jelenséget tapasztalsz, haladéktalanul orvoshoz fordulsz.  

Az otthoni tapintással, önvizsgálattal észlelt tünetek nagyobb része mögött veszélytelen, jóindulatú elváltozás állhat. Ezek tehát a mellrákon kívül más elváltozásra is utalhatnak, de ezt csak orvosi vizsgálat döntheti el! Ne várj, hogy elmúlik majd a tünet, haladéktalanul fordulj háziorvoshoz vagy szakorvoshoz! Ne feledd: az idejében felfedezett korai mellrák jó eséllyel, eredményesen gyógyítható lehet az esetek döntő többségében!1,3,5,13,16

Feltétlenül keresd fel háziorvosodat vagy szakorvosodat, ha többek között a következő elváltozások bármelyikét észleled:

  • Csomót, göböt, duzzanatot találsz a melledben, a hónaljadban, vagy akár a mellkasodon a kulcscsonttól a két mell közötti területig bezárólag, vagy a nyak területén bárhol.
  • Fájdalmat érzel a melleidben a ciklussal összefüggésben, vagy attól függetlenül, olyat, amit addig még nem tapasztaltál.
  • Megváltozik a bőr a melleden vagy annak környékén (ráncosodás, narancsbőrösödés, ekcémaszerű kiütés vagy bőrpír a bimbón vagy körülötte, láthatóvá váló vénák a mell felszínén).
  • A mellbimbód befordul, megváltozik az alakja, színe, helyzete.
  • A mellbimbódból váladék szivárog (természetesen, ha nem szoptatsz éppen).
  • Tömöttebbé, keményebbé válik a melled, akár csak egy területen is.
  • Még aszimmetrikusabbá válnak a melleid (az egyik mindig nagyobb, mint a másik, de ez még feltűnőbb lesz).

További kisokos tippek

Ismerd meg a melleidet!

Ismerd meg a melleidet!1,13

A mellek önvizsgálatának a jelentősége abban rejlik, hogy megismerd a melleidet. Az alakját, tapintását, a menstruációs ciklussal és a korral járó változásait.

Elolvasom
Tudj meg többet a szűrővizsgálatról

Tudj meg többet a szűrővizsgálatról!13,16

A mammográfiai szűrés a panaszmentes nők vizsgálata. A népegészségügyi program keretében kétévente meghívólevelet kapnak mellrákszűrésre azok a nők, akik átlagos kockázatúnak számítanak és életkoruk 45-65 év közötti.

Elolvasom