Ismerd meg a melleidet!1,13

Ismerd meg a melleidet!

A mellek önvizsgálatának a jelentősége abban rejlik, hogy megismerd a melleidet. Az alakját, tapintását, a menstruációs ciklussal és a korral járó változásait. Ezáltal, a havonta rendszeresen végzett önellenőrzéseknél időben észreveheted, ha a megszokottól eltérőt látsz a melleiden vagy tapintasz melleidben.

Ilyenkor haladéktalanul fordulj háziorvoshoz vagy szakorvoshoz és egyeztess velük a további esetleges teendőkről.

A mellek önvizsgálata és az egészségügyi szakember által végzett tapintásos vizsgálata önmagában nem tekinthető szűrővizsgálatnak.  A mammográfiás vizsgálatot nem teszi szükségtelenné. Ugyanakkor a mammográfiával együtt, azt kiegészítve, növelheti a szűrővizsgálat eredményességét.

A mellek otthoni önvizsgálata nagyon egyszerű, és nem vesz igénybe 10-15 percnél többet.

Havonta egyszer szánj magadra 10-15 percet – ennyi időd mindig van. Például az esti fürdés előtt. A magadra szánt időn kívül csak egy – lehetőleg egész alakos – tükörre lesz szükséged.

Ha még menstruálsz, akkor a menzesz lezajlását követő hétvége a melleid átvizsgálásának célszerű időpontja lehet, amikor a mell a legpuhább, a legkönnyebben áttapintható. 

A menzesz elmaradását követően, a változó korban is érdemes kitűzni havonta egy hétvégét, amikor sort kerítesz erre. 

Így végezd melleid átvizsgálását:

  1. Vetkőzz le derékig, és állj a tükör elé. 
  2. Nézd meg a tükörben a melleidet, mellbimbóidat alaposan, szemből és oldalról egyaránt, figyeld meg, tapasztalsz-e bármilyen elváltozást.
  3. Végezd el ezt az ellenőrzést úgy, hogy közben felemeled a karjaidat.
  4. Most csak a bal karodat emeld fel, hogy a jobb kezeddel, zárt ujjakkal, körkörös mozgással áttapinthasd a bal melledet. Figyeld meg, érzel-e göböt vagy csomót. 
  5. Ezután jobb karodat emeld fel, és tapintsd át a jobb melledet is a bal kezeddel.  
  6. Feküdj le hanyatt az ágyra vagy a szőnyegre. A bal vállad alá tegyél egy párnát, bal karodat nyújtsd a fejed fölé. Jobb kezeddel, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsd át a melled.
  7. Most vizsgáld meg a mell és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karodat először a fejed fölé tartod, majd a törzsed mellé engeded.
  8. Enyhén nyomd meg mellbimbóidat, nézd meg, látsz-e váladékozást. 
  9. Ismételd meg fekvő helyzetben végzett vizsgálatsort a jobb melleden is!

Az önellenőrzéshez először alaposan meg kell ismerned a melleidet, hogy észrevedd, ha valami szokatlant tapasztalsz. Légy magadhoz türelmes! Mindig gondolj arra, hogy az otthoni ellenőrzés életet menthet, és idővel ez is rutinosan fog menni, mint a fogmosás!

További kisokos tippek

Tudj meg többet a szűrővizsgálatról

Tudj meg többet a szűrővizsgálatról!13,16

A mammográfiai szűrés a panaszmentes nők vizsgálata. A népegészségügyi program keretében kétévente meghívólevelet kapnak mellrákszűrésre azok a nők, akik átlagos kockázatúnak számítanak és életkoruk 45-65 év közötti.

Elolvasom