Útmutató

A korai felismerés életet menthet: így indulj el!1,4,8-11,13-20

Ha elolvastad a korábbi fejezeteket, akkor már számos fontos információt tudsz arról, hogy a mellrák szempontjából milyen kockázati tényezőket fontos figyelembe venned.

Érdemes tudnod, hogy Magyarországon a népegészségügyi program keretében ingyenes szűrővizsgálatra kapnak meghívást a 45-65 év közötti hölgyek. Ennek során áttapintják a melleket és mammográfiás szűrést végeznek.

A mammográfia jelenleg az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, a korai stádiumú mellrák felfedezésére és ezáltal a daganatos megbetegedés okozta halálozás csökkentésére.

Az idejében felfedezett korai mellrák jó eséllyel, eredményesen gyógyítható lehet. Ha aktuális számodra a szűrés, vagy szeretnéd szeretteid figyelmét is felhívni a téma fontosságára, a következőkben leírjuk, mit tegyél.

Hogyan kezdjem el?

Ha bármilyen tüneted van, vagy az önvizsgálat során valamilyen eltérést tapasztalsz11,13,16

akkor már nem szűrővizsgálat, hanem kivizsgálás szükséges. Minél előbb egyeztess időpontot a háziorvosoddal vagy szakorvosoddal, és beszélj velük a teendőkről! A tünetek mögött jó vagy rosszindulatú elváltozás egyaránt állhat. Ne halogasd a vizsgálatot, ne várj arra, hogy majd elmúlik a tünet, a panasz!

Ha meghívót kaptál szűrésre13,16,23

A meghívás alapja a szűrővizsgálati programban meghatározott életkor, és független minden egyéb tényezőtől. A szűrővizsgálat tapintásos (mell)vizsgálatból és mammográfiából áll.

A szűrővizsgálatok általánosságban a nemzetközi ajánlások alapján működnek és bizonyítottan hatásos módszernek számítanak. A szűrés hatásos vizsgálat a korai, tüneteket még nem okozó mellrák felismerésére, ezáltal pedig a mellrák miatti halálozás csökkentésére. Azonban ennek a szűrővizsgálati módszernek is, mint minden vizsgálati módszernek, vannak korlátai. Egyes esetekben rejtve maradhat az elváltozás, ezért is van jelentősége a két szűrővizsgálat között rendszeresen végzett önvizsgálatnak. Ha bármilyen tünetet észlelsz a korábbi negatív eredménnyel zárult szűrővizsgálat után, fordulj haladéktalanul háziorvosodhoz vagy szakorvosodhoz!

A meghívólevélben a szűrés szervezői pontosan megírják, hogy hol és mikor várnak téged. A megadott időpontot érdemes betartanod, hogy elkerüld a felesleges és kényelmetlen várakozást. Ha a megadott időpont nem megfelelő a számodra, hívd fel a szűrőállomást a levélben megadott számon, és egyeztess az adminisztrátorral új időpontot. A szolgáltatók elérhetőségeit itt találod meg.

Maga a vizsgálat kissé kellemetlen lehet, ugyanis a mellek összenyomása okozhat fájdalmat vagy diszkomfort érzetet. Mint minden érzés, ezek megtapasztalása is mindenkinél változó, vagy akár nem is jelentkezik. Ugyanakkor a vizsgálat nagyon gyorsan, 2-3 perc alatt megvan.

A mammográfiás szűrés az adminisztrációval és az öltözőben eltöltött idővel együtt sem vesz 20 percnél több időt igénybe. Gondolj bele, milyen csekély áldozat ez az egészségedért, önmagadért!

Élj a lehetőséggel! Szervezd úgy az időbeosztásodat, hogy el tudj menni a szűrővizsgálatra!

Hová mehetek szűrésre?