A tájékozottság életet menthet!1,14

Élete során minden nyolcadik nőt érinthet a mellrák. Hívd fel anyukád, lányod, testvéred, barátnőd figyelmét is, hogy tájékozódjanak a szűrési lehetőségekről, egyeztessenek háziorvosukkal, és vegyetek részt a szűrésen. Ne feledd, hogy ez a lépés akár 8-ból 1 nő számára az időben történő, korai mellrák felismerését jelentheti.

Fontos, hogy tudd, a SZŰRÉS a panaszmentes nők vizsgálata!

ÉLETKOR 25-457,13-15,25

A mellrák kockázata 30 éves kor alatt még alacsonyabb, de sajnos ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat elő. Ezért érdemes fiatal felnőtt kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően áttekintéssel és tapintással önvizsgálatot végezni.

Fiatalkori és terhességi emlőrákok20,27

A 35 évesnél fiatalabb nőket érintő mellrákot nevezik fiatalkorinak. Ez az összes eset mintegy 1,5-2 százaléka, ami hazánkban évente 75-80 új beteget jelent, sajnos azonban ez a szám folyamatosan nő.

A fiatalkori mellráknak lehetnek életmódbeli és egyéb okai is, itt számos hasznos és fontos információt megtalálsz a rizikófaktorokról.

A várandósság ideje alatt, illetve a szülést követő egy éven belül is kialakulhat rosszindulatú emlődaganat, ezt nevezik terhességi emlőráknak. Ez ugyan nagyon ritka, átlagosan 3000-ből egy kismamát érint, de a gyermekvállalási életkor kitolódásával az esetek száma sajnos növekedést mutat. A terhességi emlőrákok viselkedése agresszívebb, így különösen lényeges a korai felismerése.

Önvizsgálat1,13

A mellrák nagyon sok esetben tünet- és panaszmentesen alakul ki13

Már fiatal korban is fontos a rendszeres önvizsgálat. A jelentősége abban rejlik, hogy megismerd a melleidet. Az alakját, tapintását, a menstruációs ciklussal és a korral járó változásait. Sajátítsd el az önellenőrzés lépéseit. Légy magadhoz türelmes, gondolj arra, hogy ha rutinossá válsz benne, nem vesz igénybe többet 10-15 percnél. A havonta rendszeresen végzett önvizsgálatnál időben észreveheted, ha a megszokottól eltérőt látsz melleiden vagy tapintasz melleidben.
Ilyenkor haladéktalanul fordulj háziorvoshoz vagy szakorvoshoz és egyeztess velük a további teendőkről.

A mellek önellenőrzése és az egészségügyi szakember által végzett tapintásos vizsgálata önmagában nem tekinthető szűrővizsgálatnak és nem teszi a mammográfiás vizsgálatot szükségtelenné. Ugyanakkor a mammográfiával együtt, azt kiegészítve, növelheti a szűrővizsgálat eredményességét.

Önvizsgálat

Ha az elsőfokú rokonodnál (szülő, testvér, gyermek) előfordult már mellrák, akkor az otthoni ellenőrzés számodra legyen havonta rendszeres tevékenység. Esetedben fokozott lehet az emlőrák kockázata, egyeztess időpontot a háziorvosoddal vagy szakorvosoddal, és beszélj velük a teendőkről! Ugyanakkor itt is fontos megjegyezni, hogy az önvizsgálat NEM helyettesíti a mellrákszűrést.

Amennyiben bármilyen elváltozást észlelsz, haladéktalanul fordulj a háziorvosodhoz vagy a szakorvosodhoz! Ők, ha úgy ítélik meg, ultrahang-vizsgálatra vagy mammográfiára küldenek, hogy az esetleges elváltozást azonosítsák. Ne halogasd a vizsgálatot, ne várj arra, hogy majd elmúlik a tünet, a panasz, mert az idejében felfedezett korai stádiumú mellrák jó eséllyel, eredményesen gyógyítható lehet az esetek jelentős részében.

Mammográfia és az ultrahang17-20

Az Európai Emlőradiológiai Társaság, az EUSOBI ajánlása szerint, a mammográfiás szűrés 40-50 éves kortól egészen 70-75 éves korig javasolható, egy-, két- vagy háromévenként. Ennek gyakorisága és a korcsoport meghatározása a nemzeti és regionális ajánlásoktól függ.

Fiatalabb korban a mellek ultrahangvizsgálata az elsődleges módszer, 30 éves kor alatt az ultrahang önmagában is alkalmazható, 30-35 éves kor felett a mammográfia szükség esetén kiegészítő eljárás.

A kismamák elsődleges kivizsgálási eszköze mellpanaszok esetén az ultrahangvizsgálat.

Tudd, hogy

 • a tapintással végzett rendszeres önvizsgálat megtanulható és fiatal felnőttkortól ajánlott havonta egyszer
 • az önvizsgálat NEM helyettesíti a mellrákszűrést
 • a SZŰRŐVIZSGÁLAT a panaszmentes nők emlővizsgálata
 • jóindulatú melldaganatok bármilyen életkorban előfordulhatnak
 • csak tapintás vagy fizikai vizsgálat alapján egyetlen elváltozásról sem lehet megállapítani, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú
 • a mammográfiával végzett szűrővizsgálat során akár évekkel hamarabb felefedezhető a tumor

Végezz rendszeresen önvizsgálatot és annak megfelelően, hogy melyik korosztályba és rizikócsoportba tartozol, menj el szűrővizsgálatra. Hívd fel szeretteid figyelmét is a rendszeres önellenőrzés és a mammográfiás szűrővizsgálat fontosságára!

ÉLETKOR 45-6516,28

A legtöbb nő mellében előbb-utóbb kialakulhat jóindulatú elváltozás. Ugyanakkor a rosszindulatú mellrák sokszor tünet- és panaszmentesen alakul ki. Ha idejében felismerik, a megbetegedés korai stádiumban jó eséllyel, eredményesen gyógyítható lehet az esetek jelentős részében.

A korai felismerésért te magad tehetsz a legtöbbet azzal, hogy odafigyelsz önmagadra! Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a melleidet, ha pedig meghívót kapsz a kétévenként esedékes mammográfiás szűrővizsgálatra, élj a lehetőséggel, és menj el! Ha pedig tünetet észlelsz vagy panaszod van, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Kockázatok1,4,8,9,11

Fontos tisztában lenned azzal is, hogy az életkorod mellett milyen egyéb tényezők fokozzák még a mellrák kialakulásának kockázatát. Erről a Melyek a mellrák kialakulásának kockázatai? című részben olvashatsz részletesen.

Önvizsgálat13

A Mellrák kisokosból lépésről-lépésre megtudhatod, hogyan végezd el otthon a rendszeres önellenőrzést. Ha elsőfokú rokonodnál (szülő, testvér, gyermek) előfordult már mellrák, akkor az otthoni ellenőrzés számodra legyen havonta rendszeres tevékenység.

Ha nálad fokozott lehet a mellrák kockázata, egyeztess időpontot a háziorvosoddal vagy szakorvosoddal, és beszélj velük a teendőkről! De ne feledd, hogy az önvizsgálat NEM helyettesíti a mellrákszűrést. Mammográfiával akár évekkel hamarabb felefedezhető a tumor, mint hogy az tapinthatóvá válna vagy látható jele lenne. Amennyiben bármilyen elváltozást észlelsz, mielőbb fordulj a háziorvosodhoz vagy a szakorvosodhoz! Ők, ha úgy ítélik meg, további vizsgálatra küldenek, hogy az esetleges elváltozást azonosítsák. Minél előbb egyeztess időpontot, ne halogasd a vizsgálatot, ne várj arra, hogy majd elmúlik a tünet, a panasz!

Mammográfiás szűrés13,16-20

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezésében a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak mammográfiás szűrésre.

Az emlőszűrést a panaszmentes nők számára szervezik. A meghívás alapja a szűrővizsgálati programban meghatározott életkor, és független minden egyéb tényezőtől. A szűrővizsgálat tapintásos vizsgálatból és mammográfiából áll.

A szűrővizsgálatok általánosságban a nemzetközi ajánlások alapján működnek és bizonyítottan hatásos módszernek számítanak. A szűrés hatásos vizsgálat a korai, tüneteket még nem okozó emlődaganat felismerésére, ezáltal pedig a mellrák miatti halálozás csökkentésére.

A szűrővizsgálat lényege és jelentősége, hogy a kis daganatokat még azelőtt felfedezzék, mielőtt tapintással észlelhetővé válnának, vagy tüneteket okozhatnának.

A Mellrák kisokosban számos fontos információt összegyűjtöttünk számodra a mammográfiás vizsgálattal kapcsolatban.

Tudd, hogy a mammográfiás vizsgálat

 • jelenleg az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, a korai stádiumú mellrák felfedezésére
 • térítésmentesen vehető igénybe orvosi beutalóval vagy szűrésre vonatkozó meghívólevéllel,
 • a műszeres emlővizsgálatot 2-3 perc alatt elvégzik
 • az adminisztrációval és az öltözőben töltött idővel együtt sem vesz 20 percnél több időt igénybe
 • kissé kellemetlen lehet. A mellek összenyomása fájdalmas lehet vagy diszkomfort érzést okozhat, ám mint minden érzés, ezek megtapasztalása is mindenkinél változó, de az is előfordulhat, hogy ilyesmi nem is jelentkezik.

Hívd fel rokonaid, barátnőid, szeretteid figyelmét a rendszeresen elvégezhető önvizsgálat és a szűrővizsgálat fontosságára!

ÉLETKOR 65+1,4,8,9,11,13

Egy nő minden életkorban nő, a családja és a társadalom számára is értékes, ezért fontos, hogy minden életszakaszában odafigyeljen magára!

A mell jó- és rosszindulatú elváltozásai bármely életkorban előfordulhatnak! A legtöbb nő mellében előbb-utóbb kialakulhat valamilyen jóindulatú elváltozás.

Sajnos azonban a rosszindulatú mellrák is bármelyik életkorban kialakulhat és erre sokszor semmilyen tünet vagy panasz nem utal. Ha idejében felismerik, a korai stádiumú mellrák jó eséllyel, eredményesen gyógyítható lehet az esetek jelentős részében.

Kockázatok1,4,8,9,11

65 éves kor felett ugyan a hormonális változások szinte minden nőnél nyugvópontra jutnak, a posztmenopauza is lezárul, a mellráknak azonban számos egyéb kockázati tényezője is van, ezekkel tehát fontos tisztában lenni. A rizikófaktorokról a Melyek a mellrák kialakulásának kockázatai című részben olvashat részletesen.

Önvizsgálat1,13

Ha idejében felismerik, a korai stádiumú mellrák jó eséllyel, eredményesen gyógyítható lehet az esetek jelentős részében. A korai felismerésért ön is tehet azzal, hogy rendszeresen ellenőrzi a melleit.

Bízunk benne, hogy az önellenőrzés mostanra rutinná vált az Ön életében, ha mégsem, akkor a Mellrák kisokosból lépésről-lépésre megtudhatja, hogyan végezze el otthon a rendszeres önvizsgálatot.

Ha elsőfokú rokonánál (szülő, testvér, gyermek) előfordult már mellrák, akkor az otthoni ellenőrzés az Ön számára is legyen havonta rendszeres tevékenység. Az Ön esetében is fokozott lehet az emlőrák kialakulásának kockázata, ezért javasolt, hogy egyeztessen időpontot háziorvosával vagy szakorvosával, és beszélje meg milyen módon tehet az emlőrák kialakulásának megelőzéséért, milyen módon csökkentheti kialakulásának kockázatát! Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az önvizsgálat NEM helyettesíti az emlőszűrést, mert a mammográfiával akár évekkel hamarabb felfedezhető egy esetlegesen kialakuló tumor, mint hogy az tapinthatóvá válna vagy látható jele lenne.

Amennyiben az önvizsgálat során bármilyen elváltozást észlel, mielőbb forduljon a háziorvosához vagy a szakorvosához! Ők, ha úgy ítélik meg, további vizsgálatra küldik, hogy az esetleges elváltozást azonosítsák. Minél előbb egyeztessen időpontot az orvossal, beszéljen velük a teendőkről! Ne halogassa a vizsgálatot, ne várjon arra, hogy majd magától elmúlik a tünet, a panasz!

Mammográfiás szűrés13,16-20

Az átlagos kockázatúnak vélt nők közül a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőprogramjának keretén belül meghívólevelet kapnak emlővizsgálatra a 45-65 év közötti hölgyek. A meghívás alapja a szűrővizsgálati programban meghatározott életkor, és független minden egyéb tényezőtől.
Ugyanakkor mammográfiás szűrés javasolható lehet egy-, két- vagy háromévenként is, 40-50 éves kortól egészen 70-75 éves korig.

Hívja fel rokonai, barátnői, szerettei figyelmét a rendszeresen elvégezhető önvizsgálat és a szűrővizsgálat fontosságára!