A mellrák és a kezelés is sokféle lehet1,16,21,22

A mellrák és a kezelés is sokféle lehet

A mellben bárhol előfordulhatnak daganatok, amelyek sokfélék lehetnek, és különféle kezelési módszert igényelhetnek.

Az esetek 40%-ában a mellek külső-felső negyedében alakulnak ki, 18 százalékuk a központi állományból indul ki, míg az összes többi negyedben diagnosztizálják a melldaganatok 10-15 %-át. A mellbimbó mindössze 1 %-ban szerepel a mellrák kiindulási helyeként.

A rosszindulatú (szakszóval malignus) daganatokra jellemző, hogy

  • képalkotó vizsgálatokkal látható felülete rendszerint nem olyan körülhatárolt, mint a jóindulatú tumoroké;
  • gyakran nyúlványokat, „tüskéket” bocsátanak a környezetükbe. Képesek átterjedni a környező szervekre, a véráramba vagy a nyirokutakba betörve más szervekbe is eljuthatnak, majd ott is növekedésbe kezdenek. A növekedő elsődleges daganat és áttétjeik pedig az idő előrehaladtával összeegyeztethetetlenné válhatnak az élettel.

A mellrák súlyossága tehát nem elsősorban a daganat méretétől függ, hanem szaporodásának, osztódásának ütemétől, a daganatos gócokról levált és vérben keringő ráksejtek kitapadási és növekedési képességétől, köznapi megfogalmazásban az áttétképződési hajlamtól.

A rosszindulatú melldaganatokat is több tényező alapján kategorizálják, vannak kevésbé és erősen agresszív elváltozások.

A kezelés mindig a daganat típusától és a betegség stádiumától függ, de minden esetben igaz, hogy minél korábban ismerik fel a daganat jelenlétét és végzik el a beavatkozást, annál jobbak lehetnek a hosszútávú esélyek.

Ahogy a legtöbb daganatos megbetegedés esetében, a mellráknál is három alapvető kezelési forma jöhet szóba: a műtét, a sugárkezelés (radioterápia), és a gyógyszeres kezelés (kemoterápia, célzott onkológiai gyógyszerek, daganatellenes immunterápia).

Ha pozitív szűrővizsgálati leletet kapsz, az aggodalmaid csökkentése érdekében tedd fel bátran a kérdéseidet az orvosodnak. Mivel sokféle mellrák létezik, nem egységes a kezelésük sem. 

További kisokos tippek

Ismerd meg a melleidet!

Ismerd meg a melleidet!1,13

A mellek önvizsgálatának a jelentősége abban rejlik, hogy megismerd a melleidet. Az alakját, tapintását, a menstruációs ciklussal és a korral járó változásait.

Elolvasom
Tudj meg többet a szűrővizsgálatról

Tudj meg többet a szűrővizsgálatról!13,16

A mammográfiai szűrés a panaszmentes nők vizsgálata. A népegészségügyi program keretében kétévente meghívólevelet kapnak mellrákszűrésre azok a nők, akik átlagos kockázatúnak számítanak és életkoruk 45-65 év közötti.

Elolvasom